Jahody pro děti i pro dospělé

Jahody si samozřejmě vychutnáte nejvíc v hlavní jahodovou sezónu, vypěstované v substrátu a s mnoha hodinami přirozeného slunečního svitu. Jahodová sezóna nás pravidelně čeká v létě. Ze všech druhů ovoce se čerstvým jahodám žádné jiné ovoce nevyrovná. Pokud si založíte „chytrý záhon“ sestavený podle druhů jahod od ranných po pozdnější a stáleplodící, můžete si jahodovou sezónu prodloužit.

jahody1

Jahody jsou výborné jako čerstvé ovoce a také vhodné k dalšímu zpracování. Můžete si dopřát hrst ovoce do jogurtu nebo tvarohu, vyrobit mléčný koktejl, tvarohové knedlíky plněné ovocem, ovesnou kaši nebo palačinky vylepšit čerstvým ovocem, upéct ovocný koláč a spoustu jiných dezertů. Jahody obsahují dávku vitamínů C, velký obsah vláknin. Mají i ceněnou kyselinu listovou, železo a draslík.

Předností tohoto ovoce je minimální množství kalorií a silná antioxidační schopnost. Jahody jsou pomocníkem v boji proti vysokému tlaku, infarktu myokardu, mozkové mrtvici. Výrazně také zlepšují krevní oběh. Pravidelná konzumace tohoto ovoce se doporučuje osobám s onemocněním dnou. Mají i diuretické schopnosti, což ocení lidé s nemocemi jater, ledvin a zašívacího traktu.

jahody

Jedním ze způsobů, jak si dopřát toto ovoce po celý rok, je konzumace sušených jahod. Kromě sušení klasickým způsobem, je možnost usušit jahody lyofilizací. Takto usušené ovoce je chutné, křehké a s obsahem prospěšných látek, které mají i čerstvé plody.

Takto sušené jahody Nakliceno.cz jsou vhodné i pro raw stravu, která má pro přípravu potravin přísná pravidla.  Pokud se potraviny tepelně upravují, teplota nesmí přesáhnout 42 °C. Lyofilizované jahody se suší mrazem a za nízkého tlaku. Takto upravené ovoce může být plnohodnotnou svačinkou na výlet, nebo poslouží jako křehká křupavá pochoutka nahrazující smažené brambůrky.

Zajímavostí je, že takto sušené potraviny mrazem se používá pro kosmonauty na vesmírné mise. Taková strava je hodnotná, a hlavně má velice nízkou hmotnost.