Základ racionálního jídelníčku

diaskor-336x280.jpg

Základ jídelníčku by měl být takový, abychom se po jídle cítili dobře. Rozhodně se nenuťte jíst jídla, která vám nechutnají, akorát vám to pokazí první dojem. V úvodu již bylo nastíněno, že každý jídelníček je jiný. Něco jiného potřebuje těhotná, kojící žena, žena se sedavým zaměstnáním, žena sportovkyně nebo někdo, kdo má rychlý metabolismus. Také jíme jiné množství během menstruace, před ní nebo po ní. Zkrátka, každá je jiná, a to bychom si na začátku měly uvědomit a nesrovnávat se s kamarádkou, která jí úplně jinak.
 mokrá zelenina
Příjem
Jídelníček je základ úspěchu. Co ale nesmíme opomenout je také energetický výdej, který by měl převyšovat příjem. Jen tak tělo začne spalovat tuky. Je také rozdíl v množství živin a minerálů v potravinách. Upřednostňujeme čerstvé suroviny. Důležitá je také vláknina, které bychom měly přijmout 35 gramů denně. Doporučuje se také vypít až 8 sklenic čisté vody.
 vodní meloun a borůvky
Co teda jíst?
1.       každé jídlo kombinujte ze sacharidů, bílkovin a tuků
2.       talíř si rozdělte na tři díly – maso, zelenina, příloha
3.       jíst pravidelně a pestře
4.       3x denně zelenina a 2x denně ovoce
5.       sacharidy nejlépe v podobě rýže, brambor, luštěnin, celozrnné mouky
6.       zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky – bílý jogurt, kefír, podmáslí, polotvrdý sýr 30 %, Cottage
7.       nebojte se vajec – když každý den sníte jedno vejce, rozhodně vám to nezvýší cholesterol, tento mýtus je již vyvrácen
8.       když si jednou za čas dopřejete máslo, nic se nestane
9.       jezte 2x týdně ryby – obsahují zdravé tuky, které vaše tělo ocení
10.   maso nejlépe kuřecí, králičí a krůtí, šunka by měla obsahovat více jak 85 % masa
metr v jablku
11.   mlsejte oříšky, sušené ovoce a čokoládu s obsahem kakaa vyšší než 70 %
12.   pokrmy připravujte na řepkovém oleji (lepší než slunečnicový)
13.   sůl s rozumem – naučte se používat více bylinek, v koření hlídejte obsah soli
14.   čaj si místo cukru oslaďte medem nebo stévií

Základ racionálního jídelníčku
Ohodnoťte příspěvek
obecna.jpg